Search This Blog

Cooking and eating have always been the greatest pleasures of many people. At my blog, im offer a way for users to share recipes and spice up someone else's meal to promote our sarawak food to around the world

Please be informed that not responsible for the content and users are therefore advised to use their own discretion when using it.

Send your recipes and cooking tips to "www.laukkitai.blogspot.com/" or "www.chefrossi.blogspot.com/"

Have fun cooking and support our sarawak cuisine !!

Sunday, January 17, 2010

Kasam ikan


Kasam ikan atau "Pekasam" sangat dikenali bagi suku kaum masyarakat iban. Tidak sah lagi nya kalau suku iban menghidang makanan tanpa pekasam di sisi.Selalunya, ikannya  diperam selama sebulan sebelum di makan, makin lama makin sedap rasa isinya. selain itu, pelbagai jenis ikan boleh digunakan untuk di jadikan pekasam seperti ikan semah, baong, lampam jawa, tengadak, sepat dan apa apa saja jenis ikan sungai. selain daripada itu juga, ramai masyarakat tidak dapat menerima makanan ini kerana baunya yang tersangat busuk dan bagi sesetengah orang yang biasa sahaja dengan pekasam dapat menerima makanan ini.



Resipi:
2kg Ikan air tawar
300gm Garam kasar/ halus
400gm Nasi

Cara- cara:
Potong ikan menjadi kepingan, toskan 20 minit kemudian masukan garam dan gaul.
selepas itu, masukan nasi dan gaul dengan rata.
Peramkan selama seminggu atau selama yang mungkin anda suka

Tips:
Selain dari itu, boleh diperam sekali denagn buah kepayang jikalau anda suka.
 Kaedah memasak seperti stim dan goreng.
Semasa memasak, anda boleh letakkan bawang besar, putih, merah, cili, atau tepus mengikut selera sendiri





1 comment:

  1. Hard Rock Hotel and Casino Las Vegas - MapYRO
    Find the Hard Rock Hotel and Casino Las Vegas in Las Vegas and superb hotel 경주 출장마사지 deals 파주 출장샵 from 16360 visitors 평택 출장샵 a month. 김천 출장마사지 All the details of 김제 출장마사지 this

    ReplyDelete