Search This Blog

Cooking and eating have always been the greatest pleasures of many people. At my blog, im offer a way for users to share recipes and spice up someone else's meal to promote our sarawak food to around the world

Please be informed that not responsible for the content and users are therefore advised to use their own discretion when using it.

Send your recipes and cooking tips to "www.laukkitai.blogspot.com/" or "www.chefrossi.blogspot.com/"

Have fun cooking and support our sarawak cuisine !!

Tuesday, January 19, 2010

Umai ikan (Raw Fish)



 
Bahan-Bahan:
Setengah ekor isi ikan yang dibuang tulang dan kulit.
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai
2 biji cili merah/ 10 biji cili padi jika suka
10 biji limau kasturi/ 3 biji limau nipis diambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa


Cara:
Isi ikan dipotong halus- halus.Tumbuk bawang merah,bawang putih, serai dan cili merah hingga lumat.
Hiris bawang besar dengan halus dan gaulkan sekali dengan bahan bahan tadi.
Masukkan bahan giling kedalam isi ikan yang telah dihancurkan tadi.Masukkan garam dan gula secukup rasa, dan akhir sekali perahkan asam limau & gaul semua bahan dan perapkan sebentar.

Cadangan Hidangan:
Enak dimakan bersama nasiputih sebagai pembuka selera

Tambahan:
isi ikan boleh juga ditukarkan dengan isi udang atau obor- obor jika suka. cara membuat tetap sama



No comments:

Post a Comment