Bahan-Bahan:
Setengah ekor isi ikan yang dibuang tulang dan kulit.
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai
2 biji cili merah/ 10 biji cili padi jika suka
10 biji limau kasturi/ 3 biji limau nipis diambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Isi ikan dipotong halus- halus.Tumbuk bawang merah,bawang putih, serai dan cili merah hingga lumat.
Hiris bawang besar dengan halus dan gaulkan sekali dengan bahan bahan tadi.
Masukkan bahan giling kedalam isi ikan yang telah dihancurkan tadi.Masukkan garam dan gula secukup rasa, dan akhir sekali perahkan asam limau & gaul semua bahan dan perapkan sebentar.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan bersama nasiputih sebagai pembuka selera
Tambahan:
isi ikan boleh juga ditukarkan dengan isi udang atau obor- obor jika suka. cara membuat tetap sama
No comments:
Post a Comment