Makanan tradisi orang sarawak sik ngira pa bangsa janji orang sarawak gerenti cdak ya tauk molah tok, Manok pansuh lebih dikaitkan makanan orang suku kaum iban..mun orang s'wak sik tauk pa manok pansoh or geney molah ya, nya nang bukan orang s'wak... Manok pansoh tok is very famaous in sarawak because of makanan dmasak dalam buluh. sik kira manok ja, ikan, nasi , pa-pa sayur (rebung, umbut dll) or Ba.. pun boleh dmasak dalam buluh. keistimewaan mandok dalam buluh ianya bau makanannya wangi & isinya sik liat gilak terutamanya manok kampung or binatang utan... originally mandok pansuh tok pakei "Daun Bungkang" sak bau nya wangi gk, sometime da juak org makei daun empasak or daun ubi tapi daun empasak dipakei penutup nya kelak.sometime ada juak orang ngkah bunga kantan pakei gulai nya ngan manok sak wangi but lain orang lain taste nya....
Recipe:
Manok kampong
Buluh
Daun bungkang
Daun empasak@ daun ubi (pakei nutup)
Halia tutok
Serei tutok
Sedikit bawang merah tutok
Sedikit bawang putih tutok
Garam & MSG
Method:
Gaul suma bahan- bahan tadi dengan manok & peram semalamam mun dapat.
Lekak peram tek, masukan suma bahan- bahan ya dalam buluh then tutup pakei daun empasak.
Sedia utk dibakar..
Tips:
Mun time masukkan bahan bahannya tek ke dalam buluh, tinggal & biarkan nya pun air lebihan sak nya sik ngaco rasa benar nya pun air dari buluh...
Ada orang tua mdah ngan aku, ngkah masin masin ckit sak nyaman n pio nya pun pansoh...
Remark:
Knak aku sik ngkah nya pun measure kat aku pun recipes tek bcoz molah barang tok or menu mun mok nya nyaman, kita molah pakei naluri diri pun n masak sik da pakei recipes.. so selamat mencuba to you all...
No comments:
Post a Comment